onsdag 28. oktober 2009

Brandade de morue - sørfransk fiskegrateng

I et land som Frankrike blir en glad i både å lage og spise god mat. Markedene og forretningene bugner av ferske og fargerike råvarer til gode priser. Og det er fristende å prøve seg på noen lokale spesialiteter. Jeg elsker å lage mat og inviterer gjerne venner og familie på langsom mat med mange retter og tilhørende viner. Denne retten kan serveres som hovedrett til middag, eller som forrett. Det er varmende og smaksrik mat for kalde høstkvelder.
Slik lager jeg den:

500 gram nykokte poteter uten skall
500 gram saltet og utvannet torsk; (lettsaltet torsk kan også brukes)
Ca. 2 dl varm melk
Persillade av to fedd hvitløk og noen kvaster persille og evt. andre urter som hakkes sammen
Rikelig med olivenolje
Tørkede brødsmuler

Ferdig utvannet torsk kokes/trekkes i gryte med vann, laubærblad og en urtekvast. Potetene og fisken moses lett med en gaffel og blandes vekselsvis med varm melk, persillade og god olivenolje til passe konsistens. Den skal ikke være flytende. Blandingen has i en smurt ildfast form. Dryss over et lag med brødsmuler og drypp olivenolje på toppen. Stekes i ovnen på 200 grader i ca. 15 - 20 minutter til overflaten er gylden. Serveres med en fargerik grønnsaksrøre, stekt tomat eller det du liker av grønnsaker. En avkjølt rosévin fra Provence er perfekt følge.

4 kommentarer:

 1. Hei, Nam nam denne skal jeg prøve ut. Klem Siv

  SvarSlett
 2. MMMm dette både så og hørtes deilig ut...

  Skal prøve ut en dag...*Klem Kerstin

  SvarSlett
 3. Det låter gott! Fiskavdelningen på marknaden är en skattkammare med så många fiskar man aldrig ens hört talas om förut. Mycket gott!
  Vad härligt att marknadsbesöket i Arles var till belåtenhet. Den är verkligen fantastisk med ett stort utbud av det mesta.
  Kram Efwa

  SvarSlett
 4. Jag skrev visst min kommentar från min andra blogg. Men det är samma Efwa ändå. =)

  SvarSlett