tirsdag 6. mars 2012

Trøffeltid

Det er trøffeltid i Provence. Sesongen for den sorte trøffelen Tuber Melanosporum, også kalt den sorte diamant, varer fra november til mars. Hver torsdag formiddag er det trøffelmarked i den lille landsbyen Aups i Var. Vi var der en litt kald torsdag i februar og kjøpte to fine sorte trøfler av vår faste leverandør på markedet. Der er trøflene alltid helt ferske, noe som gjør at de fint kan oppbevares en uke eller to. Prisen den dagen var 80 euro pr. 100 gram. Både turen inn til Aups tidlig på morgenen, selve trøffelmarkedet og ikke minst duften av trøfler og lengselen etter gode trøffelretter på hjemturen har blitt en årlig vintertradisjon for oss. Trøfler lukter og smaker helt spesielt og kan ikke sammenlignes med noe annet.
Det mest vanlige er å lage en kremet trøffelomelett, eller "brouillade de truffe" på fagspråket. Det er enkelt og jeg synes trøffelsmaken kommer aller best til sin rett på denne måten. Jeg lager først en kremet omelett av mange egg med litt fløte på svak varme og har revet og skivet trøffel over til slutt.
En annen mulighet er å ha revet trøffel over pasta med godt smør. Det smaker også herlig og er veldig enkelt. Og selvfølgelig hører et godt glass vin til. Jeg foretrekker hvitvin til disse enkle trøffelrettene, men det er selvsagt en smakssak.
Denne gangen hadde jeg lyst til å prøve noe nytt i tillegg og spurte trøffelhandleren om råd. Det er et eldre ektepar fra en av nabolandsbyene. De anbefalte moset avocado med litt creme fraiche og revet trøffel over. Rådet ble fulgt noen dager senere og det smakte godt. Vi var imidlertid enige om at vi foretrekker vår tradisjonelle "brouillade de truffe", dvs. trøffelomelett.

3 kommentarer:

 1. Det var interessant a lese om. Ma innromme at jeg aldri har laget noe med trofler i, men kunne godt tenke meg a prove dine forslag om man kommer over trofler til salgs her borte. Eller rett og slett ta seg en tur til Provence... :-)

  SvarSlett
 2. Oh la la Marit!!! Noe så lekkert og fristende.

  Synest jeg kjenner duften selv om jeg aldri hverken har luktet eller smakt trøfler ;-)
  Kanskje vi også får oppleve dette til neste vinter??

  Stor og varm klem fra Nina

  SvarSlett
 3. Hei Marit, WOW dette høres jo helt himmelsk ut! klem Siv

  SvarSlett