onsdag 19. oktober 2011

Bargème - landsbyperle i Var

Den lille landsbyen Bargème er den høyeste beliggende landsbyen i departementet Var i Provence med 1.097 m.o.h., og virkelig en bortgjemt perle. Den ligger høyt og fritt på en åskam med fantastisk utsikt i alle retninger og til nabolandsbyen Comps. Bargème er en middelalderlandsby fra 1100-tallet, omgitt av betydelige murer og festningsverk. Når man går inn gjennom byporten er det som å tre inn i en annen tid. Her inne hersker stillhet, det er vakre stier, stokkroser, krydderurter og gamle steinhus. For å komme til Bargème må man ta av fra hovedveien og kjøre en smal og svingete vei opp til landsbyen. Jeg er veldig glad i denne landsbyen og drar dit så ofte jeg har mulighet. Sist for bare noen dager siden.
Det bor 142 personer i selve kommunen Bargème, som strekker seg langt utover selve landsbyen, og bare 10 personer inne i landsbyen. Etter at man har passert byporten kommer man inn i hovedgaten. Den er ikke lang, men likevel innholdsrik. Her finnes en vannpost og vaskeplass, en liten café som er åpen av og til, et hyggelig pensjonat, telefon, WC og mange vakre gamle steinhus. De fleste husene benyttes nå som feriebolig, men det er lett å forestille seg at det har vært folksomt her en gang i tiden. Helt i enden av hovedgaten ligger landsbyens rådhus, eller Mairie. Det er ganske utrolig at så små kommuner fortsatt eksisterer i Frankrike og at de faktisk har en egen administrasjon. Rådhuset er nok ikke åpent hver dag, men av og til...
Landsbyens store severdighet er restene av et ruvende middelalderslott, Château de Pontevès. Det ligger delvis i ruiner, men et av tårnene er nokså intakt. Man kan bare forestille seg hvor flott og majestetisk det har ligget der en gang i tiden. Et utrolig solid byggverk.
Selv om landsbyen idag fremstår som den rene idyllen, har det ikke alltid vært slik. Her har det blitt utkjempet mange og brutale kamper, og selv livet på slottet var ikke alltid en dans på roser. Det var stor forskjell på folk og mye elendighet ute i befolkningen. Både stemningene og realitetene kunne ofte være utrygge og direkte farlige.
Landsbyvandringen er ved veis ende for denne gang og like i utkanten ligger dette vakre kapellet i idylliske omgivelser. Det skal være et av de aller eldste i Var-departementet.

2 kommentarer:

  1. Vakker beskrivelse. Får lyst til å reise dit. Vi bor nå i sydlige Spania, og jeg ser på en måte sammenhengen mellom Spania Frankrike, selv om det her er mer tydelig påvirkning av den mauriske periode. Veldig hyggelig er det du skriver. Hilsen Sissel

    SvarSlett
  2. Hei, Nydelige bilder og tekst. Ja dette er en perle:-) stor klem Siv

    SvarSlett