fredag 28. januar 2011

Trøffelmarked i Aups

Hver tordsag formiddag fra november til mars er det trøffelmarked i den lille byen Aups i Var-departementet i Provence. Dit er det et par timers kjøring fra Saint Paul, og vi stod opp tidlig igår morres for å være på plass i god tid. Veien til og fra er et vakkert stykke Provence og en fin opplevelse i seg selv. Solen skinner fra skyfri himmel og det blåser en litt kald vind. Denne dagen er det fem trøffelselgere på plassen foran rådhuset i Aups. Noen har store kurver med trøfler i ulike størrelser, mens andre bare har noen ganske få små trøfler til salgs. Og det er den "sorte diamant"; trøffelen Tuber Melanosporum, det handler om. Den vokser nede i jorda inntil eiketrær og er moden fra slutten av november og fram til mars. Tidligere brukte man griser til å snuse opp trøffelen. Nå trenes hunder opp til å gjøre jobben. Kiloprisen i år ligger på 680 euro. Heldigvis er de forholdsvis lette. Lukten og smaken av en ekte sort trøffel kan vanskelig beskrives og ligner ikke på noe annet. Det er nok derfor den er så eksklusiv og ettertraktet. Har du først fått smaken på trøffel glemmer du den ikke!
Vi går litt rundt på markedet og vurderer trøflene og selgerne. Mange trøfler har mye jord på seg, noe som gjør dem tyngre på vekt. Til slutt velger vi å kjøpe to små trøfler av et hyggelig par fra området til 24 euro. De ser bra ut og dufter godt.
På hjemveien dufter det sterkt av trøffel i bilen. Vi nyter den gode lukta og begynner å drømme om trøffelomeletten vi skal lage når vi kommer hjem. Jeg synes smaken av trøffel kommer best til sin rett i en kremet omelett, eller "brouillade aux truffes" som det kalles her nede. Jeg kan forsikre dere om at omeletten smakte fortreffelig! Vi har enda en liten trøffel igjen og gleder oss til å bruke den i en kremet potetrett, etter oppskrift fra den kjente kokken Bruno de Lorgues. God helg!

1 kommentar:

  1. Hei Marit, ÅHHH , dette høres helt utrolig deilig ut....ps husk å legge denne oppskriften inn i boken din....:-) stor klem fra Siv

    SvarSlett