torsdag 9. juli 2009

Lavendelblomstring i Provence


Det er tid for lavendelblomstring i Provence. Fjellene like ovenfor der jeg bor og markene lenger inn i landet lyser blå-lilla mot oss, og det dufter så ubeskrivelig godt. Før jeg fikk se lanvendelblomstringen med egne øyne trodde jeg bildene måtte være manipulert. Nå vet jeg at fargene faktisk er så sterke og vakre.
Lavendel er viltvoksende her i Sør-Frankrike og den ekte lavendelen vokser over 800 meter. Den dyrkede lavendelen som her i Provence går under betegnelsen lavandin vokser på de store markene og i hagene. Nå dyrkes ulike typer lavendel over store deler av verden.
Blomsten inneholder 0,5 -1% eterisk olje, og urten har vært brukt i naturmedisin i uminnelige tider. Den er svært anvendelig. Urten har bl.a. en beroligende, avslappende og søvndyssende virkning. Og den lukter veldig godt! Du kan f.eks. legge små poser med tørket lavendel i lintøyskap og undertøyskuffer. Små barn blir rolige når du drypper et par dråper lavendelolje i badevannet.
Du kan lese mer om lavendelens mange anvendelsesmuligheter på Urtekildens planteleksikon: www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter

5 kommentarer:

 1. Hei, Lavendel er bare helt nydelig. Jeg liker lavendel i alt fra såpe til duftposer. Kjenner duften fra bloggen din. Sommerklem Siv

  SvarSlett
 2. Ååh det kanske är dags att åka en tur upp mot bergen för att känna doften slå emot en när man kliver ur bilen.

  SvarSlett
 3. Åh lavendelblått hav :) Kanske är det jusr lavendel som jag förknippar mest med Provence. Vackert vackert vackert.

  SvarSlett
 4. Hei, Gleder meg til ny lavendelduft fra deg. Det ligger en award til deg hos meg. Sommerklem Siv

  SvarSlett
 5. Hej
  Roligt att hitta din blogg och läsa om lavendel m.m. Jag kommer snart tillbaka och läser mer i äldre inlägg.
  Ha det så gott.
  Kram Birgitta

  SvarSlett